MENU
CLOSE
Цікаво про каву

Як вирощують каву

Кавове дерево належить до роду вічнозелених рослин з родини маренових. У природі можна зустріти близько 73 видів цієї рослини. Вони можуть бути представлені як карликовими чагарниками, так і 10-метровими велетнями. Для зручності збору вро жаю плантації формують переважно з кущів, які не перевищують 1- 1,5 м. Рослини дають врожай у вигляді червоних ягід розміром з журавлину, всередині яких і знаходяться кавові зерна.

Кава – багаторічна рослина, здатна активно давати плоди протягом 20-30 років. Після цього врожайність значно знижується, проте дерева можуть продовжувати жити до 200 років. Масовий збір урожаю залежить від кліматичної зони, але, як правило, починається через 4-5 років після посадки у Арабіки та через 2-3 роки у Робусти. Одне кавове дерево здатне дати 0,5-3 кг урожаю на рік. Запилюватися рослини можуть самостійно, проте за допомогою бджіл цей процес значно ефективніший, оскільки врожай може підвищитися вдвоє. На збільшення врожайності позитивно впливає і наявність інших квітучих рослин на кавових плантаціях.

Сьогодні каву вирощують у понад 65 країнах світу. При цьому усі плантації знаходяться в тропічному поясі земної кулі. Найбільшим імпортером кави вважається Бразилія, яка виробляє третину всього обсягу. Цікаво, що перші саджанці сюди були завезені контрабандним шляхом із Парижа. У трійку лідерів також входить Колумбія, яка виробляє близько 15% усього обсягу кави, та В’єтнам, який вважається найбільшим постачальником зерен сорту Робуста.